Op 14 oktober 1987 verdronk Guido Schwark tijdens de poging van Barendorf door de Lübecker Bucht te zwemmen. Hij was zestien jaar oud. Twee jaar later ging de grens open. Hij zou achttien zijn. En nu zou hij vierenveertig zijn. Hij zou een zoon en een kleinzoon kunnen hebben. Of dochters.

Bij de Priwall stond eerst een houten toren met zoeklichten. In 1969 werd deze vervangen door een ronde betonnen toren van negen meter hoog. In 1985 werd een vierkante toren gebouwd, voorzien van zoeklichten, nachtkijkers, video en radar. De zoeklichten waren goed te zien vanaf Travemünde. Priwall was in 1226 aan Lübeck gegeven door keizer Frederik II. In 1508 en 1803 werd dit nog eens bevestigd. Dankzij de Engelsen die Lübeck bevrijdden van de nazi’s, bleef ook Travemünde westers. Priwall moest door handjeklap met de Russen bij Lübeck blijven.

Op het smalste stukje begint de grens met Mecklenburg en vanaf 1945 met de DDR. Priwall is volgebouwd en wordt nog voller gebouwd met huizen en vakantie-appartementen. De inwoners kunnen genieten van het natuurgebied dat vroeger bij de DDR hoorde.

Sinds de bouw van de muur in augustus 1961 waagden meer dan 5600 mensen een vlucht over de zeegrens. Meer dan 4500 werden opgepikt en met gevangenis gestraft. 900 mensen slaagden. Minstens 174 kwamen om het leven.

Advertenties