Het menselijk ras is stervend, denkt Guusje. En: we hebben er een zootje van gemaakt en nu sturen ze voor straf al die mensen op ons af. Guusje zit met Leon in een etablissement. Ze denkt aan een meisje dat vertelde over haar ontsnapping op Utøya. Ze zegt dat ze wil opgaan in de de omgeving, maar dat ze ook iets opmerkelijks wil doen.
Ze moet praten over het veronderstelde plagiaat van Leon, maar zegt iets over haar eigen gepluk uit andermans onderzoekjes. Zo vrouwelijk.

Guusje houdt van kunst waarin weinig of niets gebeurt. Er komt een beroemde feministe op het instituut die vertelt over haar leunen op het werk van voorgangers. Zij heeft het over een fotografe die de camera gebruikte om zich zelf uit te wissen door achter een boomstam te schuilen. (Denk aan het meisje op Utøya.)
Guusje wil belangeloos van Leon houden, maar hij vindt dat een misvatting. ‘Belangeloos liefhebben is ongeïnteresseerd liefhebben. Ja, daarover kun je van mening verschillen. Leon zou willen dat Guusje jaloers is op zijn vrouw Door. Hoe lang hou je vast aan je liefde, zoals uit ‘Middlemarch’ (van George Eliot) blijkt? Is het trouw aan je zelf?
Leons gastcollege gaat over de verhouding tussen kunst en wetenschap. ‘De complexiteit van een gedicht beantwoordt aan het verlangen naar een diepere betekenis, naar raadsels die niet opgelost kunnen worden.’ En passant heeft hij uitgelegd, ook voor Abraham, die aanwezig is, dat we staan op de schouders van onze voorgangers.
De beschuldiging van plagiaat wordt ontkracht. Leon viert zijn 50ste verjaardag in Devon. Guusje is mee met het gezin: huisvriendin immers? Guusje loopt alleen met Leon langs de kliffen. ‘Het is oktober, de mooiste maand van het jaar. Leon weet vaak wat Guusje denkt. Zo gaat het tussen geliefden die elkaar langer kennen.
Wie wat vindt heeft slecht gezocht. Dat zei Kopland. In de poëzie zul je nooit het laatste antwoord vinden. Evenmin in de liefde, de dood. We moeten niet bang zijn. We moeten door.

Is ‘Zachte riten’ een roman of is het een lang, heel lang prozagedicht? Met een zekere voortgang, dat wel, en een beetje een plot, wat betreft de plagiaatskwestie.
=

Advertenties