Noord-Friesland lijkt op Oost-Friesland en vaak op Noord-Groningen en zelfs wel op Noord-Holland. Het is natuurlijk allemaal kustgebied. Stolpboerderijen vind je boven Bergen; wadden vanaf Den Helder. Dijken overal vanaf Harlingen tot Denemarken.
Het landschap van Eiderstadt lijkt op Texel. Het wordt de neus van Schleswig-Holstein genoemd; een schiereiland. Het is een land van kerken en zogenaamde Haubargen, grote rietgedekte herenboerderijen.Er staan veertien oude kerken, vanaf de twaalfde eeuw. Ze doen denken aan de vele kerken in Groningen en Oost-Friesland, maar in tegenstelling tot de Groningse kerken zijn ze rijk versierd (Evangelisch-Luthers). Al die kerken zijn weer variaties op een thema. Ongeveer dezelfde altaren en schilderingen en orgels, maar steeds ook even anders. Een schildering betreffende Psalm 119, vers 5.
Waarmede zal de jongeling zijn pad,
Door ijdelheen omsingeld, rein bewaren?
Gewis, als hij het houdt naar ’t heilig blad.
U zoekt mijn hart, mijn oog blijft op U staren;
Laat mij van ’t spoor, in Uw geboôn vervat,
Niet dwalen, HEER, laat mij niet hulp’loos varen.
Of 1 Cor 13: En indien er geen opstanding der doden is, zo is Christus ook niet opgewekt.
14 En indien Christus niet opgewekt is, zo is dan onze prediking ijdel, en ijdel is ook uw geloof.

Van Husum tot Klanxbüll vind je polders met namen als Elisabeth-Sophien-Koog en Cecilienkoog en Sönke-Nissen-Koog. De laatste is genoemd naar een man die in Afrika rijk werd door de vondst van een diamantmijn en zijn geld besteedde aan het inpolderen van een stuk wad bij de Hamburger Hallig. Büll betekent niet ‘hoogte’, maar komt van oud-Noors ‘bu’ = wonen. Er zijn meer dan vijftien dorpen met -büll.
De Cecilienkoog ligt in de gemeente Reußenköge. De oppervlakte is 400 ha. Tussen 1903 en 1905 is de polder ingedijkt en genoemd naar de kroonprinses Cecilie. De inpoldering werd betaald door privé-personen en de regering. Aan het eind van een smalle weg die doodloopt op de dijk staat een droomwit huis, nummer 13, van vogelliefhebbers. In de tuin een dode boom met kleine vogels die wel puttertjes lijken, maar waarschijnlijk sijsjes zijn. Op de dijk honderden schapen die achter elkaar aanlopen als een smal leger. Plotseling deserteert een schaap en vele andere lopen achter haar aan, de andere kant op. Kwelders met zoutminnend gewas lopen tot aan het water van de Noordzee.
De naam -koog vind je niet alleen in Schiermonnikoog, maar ook in Koog aan de Zaan bijvoorbeeld.
Nummer 13 is geen Ferienwohnung, maar verder lijken de meeste huizen dat wel.
Overal windmolens, ook weer in verschillende soorten, kleine en groot, van verschillende firma’s of van particulieren. Overal zonnepanelen, soms hele akkers vol. Overal gelegenheden om broodjes garnaal of braadharing te eten. Knapperige broodjes.

Advertenties